Cauta
Comunicate Adaugat de PSD Constanta la 18.04.2012
INTERVIU cu Consilierul local al Partidului Social Democrat George Visan

1. Domnule George Vişan, povestiţi-ne câte ceva despre dumneavoastră. Unde v-aţi născut? Ce studii aţi absolvit?

G.V.: Născut în Dobrogea, în judeţul Tulcea, la 18 septembrie 1974, consilierul local George Vişan a urmat cursurile şcolii generale din comuna Topolog, judeţul Tulcea. Liceul cu profil tehnic a fost, de asemenea, absolvit la Tulcea, urmând ca în 1993 să se înscrie la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa, facultate absolvită în anul 2000 devenind licenţiat în economie.

2. Care a fost prima dumneavoastră slujbă?

G.V.: Primul meu job a fost încă din timpul facultăţii, pe specificul domeniului în care mă pregăteam, şi anume contabil la firma unui bun prieten de familie. În 1996 am luat viaţa mai în piept ca să zic aşa, angajându-mă ca responsabil economic la o companie din domeniul IT cu prezenţă în peste 12 judeţe.

3. Fiecare persoană se formează în viaţă după un sistem de valori şi de principii. Care sunt principiile după care vă ghidaţi dvs?

G.V.: Sistemul de valori şi principiile după care mă ghidez ar fi: seriozitatea, consecvenţa, să şti să te ţii de cuvânt, să apreciezi calităţiile oamenilor, să îi ajuţi şi să îi respecţi.

II. CARIERA POLITICĂ

4. Sunteţi unul dintre politicienii tineri ai oraşului. Ce v-a determinat să intraţi în politică şi de ce aţi ales Partidul Social Democrat?

G.V.: Am intrat în Partidul Social Democrat în 2003, cu puţin înainte de intrarea d-lui Mazăre, o echipă în care mi-am găsit locul începând cu 2004, şi care a obţinut rezultate atât la nivel local cât şi la nivel naţional.

5. Cum era atunci PSD?

G.V.: Fără a-mi ascunde istoria şi trecutul meu, am făcut politică încă din anii ’90, la nivelul în care se făcea politica la momentul respectiv. În perioada 1998-2000 am făcut parte pentru prima dată dintr-un for de conducere, şi anume din biroul de conducere al Organizaţiei de Tineret a Partidului Democrat.  Din anul 2000 până în anul 2003 nu m-am regăsit în politica nici unui partid vizavi de politicile lor locale. Din anul 2003 am făcut pasul pe care l-a făcut şi echipa Mazăre de a se înscrie în Partidul Social Democrat, regăsindu-mă astfel în politicile social democrate.

6. Era politica de atunci diferită faţă de cea de acum?

G.V.: În mare parte politica a rămas aceeaşi, iar în ceea ce priveşte politica Partidului Social Democrat a rămas consecventă, o politică care e făcută în interesul cetăţeanului şi pentru cetăţeni.

7. Cât de importantă este echipa din spatele unui partid?

G.V.: Echipa din spatele unui partid este cea mai importantă, un om neputând să conducă de unul singur ci are nevoie de o echipă de oameni competenţi care să îl ajute să pună în practică ideile şi valorile în care acesta şi respectiv aceştia cred. Ei bine, această echipă există perpetuu în Partidul Social Democrat Constanţa, cât şi la nivel naţional. Vedeţi ce a însemnat guvernarea PSD 2000-2004 pentru economia şi stabilitatea României, care venea după o guvernare dezastroasă de dreapta a Convenţiei Democratice.

8. Cum vedeţi această alianţă nou formată pe eşichierul politic USL?

G.V.: Cu certitudine este cea mai bună soluţie în momentul de faţă capabilă să scoată România din mocirla în care se află. Am fost transformaţi într-o naţiune care nu mai are repere şi valori recunoscute la momentul acesta, cetăţenii au ură în suflet unii faţă de ceilalţi, păturile sociale sunt una împotriva celeilalte. O ţară în care preşedintele nu mai apără interesul naţional ci numai nişte interese de grup, în care tinerii, doctorii nu se mai regăsesc în strategiile naţionale, mai mult preşedintele îndemnându-i să aleagă calea de a pleca din ţară, trebuie să vină o astfel de alianţă politică pentru a aduce cât mai aproape de normalitate şi decenţă această naţiune binecuvântată de Dumnezeu .

9. Cum colaboraţi cu colegii din PNL la nivel local?

G.V.: Ţinând cont că ponderea lor atât în Consiliul Local cât şi în Consiliul Judeţean este relativ scăzută, avem o colaborare bună, la nivel protocolar.

10. De ce credeţi că social-democraţii au avut rezultate slabe la nivelul oraşului nostru la alegerile prezidenţiale din 2009 şi ce planuri aveţi pentru a remedia situaţia?

G.V.: Cetăţenii din oraşul Constanţa au ales probabil emoţional. Nu au reacţionat la mesajele concrete de avertizare ale primarului Radu Mazăre, mesaje care veneau din partea unui om care cunoaşte şi simte, realitatea politică la nivel naţional, dar şi politicile guvernamentale ale preşedintelui Traian Băsescu. Votând emoţional nu au ţinut cont îndeajuns de interesele lor. Din păcate ce le spunea constănţenilor d-nul primar s-a şi întâmplat, comunitatea noastră a fost încă odată vitregită de fonduri de la guvern care în mod firesc ni s-ar fi cuvenit … Deci preşedintele Băsescu este de al nostru numai când trebuie să ia votul constănţenilor, iar când trebuie să le dea constănţenilor banii ce li se cuvin, este duşmanul constănţenilor, aceasta fiind  de fapt adevărata lui faţă …

11. Consideraţi că guvernarea Boc este vinovată pentru actuala situaţie economică a României?

G.V.Cu siguranţă că, guvernul Boc este vinovat pentru situaţia actuală de criză şi tensiunile sociale în care se află România, doar n-or fi vinovați “clingonieni”! Aici e la fel ca într-o familie, eşti gospodar, eşti chibzuit, îţi drămuieşti bine banii, o duci bine ! Eşti risipitor şi dai banii pe prostii, nu eşti gospodar, o duci greu, şi eşti tot timpul în criză !

12. Ce trebuie făcut pentru a accelera reformele şi pentru a depăşi crizele politice?

G.V.Guvernul actual e lipsit de viziune, de viziune macro-economică, ei nu ştiu decât să taie din veniturile oamenilor fără a veni cu măsuri concrete de stimulare a economiei. Nu vin cu măsuri de stimulare a mediului economic, astfel încât IMM-urile să se dezvolte şi să absoarbă o mare parte din masa de şomeri care pleacă din mediul public.

13. Se simte, domnule Vişan, această criză, atât economică, cât şi politică în oraşul Constanţa?

G.V.Din păcate această criză se regăseşte la toate nivelurile, simţindu-se mai ales în buzunarele constănţenilor. Dacă politicieni actuali de la guvern sunt în criză de viziune, vor prelungi această perioadă de criză conjugată pentru constănţeni.

14. Există vreun om politic care să merite laude după acest an 2011?

G.V.În momentul de faţă nu cred că avem un om politic care să merite laude, după această perioadă în care România s-a confruntat cu măsuri cumplite de austeritate pentru marea masă a cetăţenilor.

15. Dar cine ar putea fi campion la categoria cel mai slab om politic al anului? 

G.V.La capitolul cel mai slab om politic, din nefericire, e concurenţă foarte mare, însă un top trei ar fi de departe compus din Emil Boc, Traian Băsescu şi Theodor Baconschi.

16. Ce părere aveţi că politica s-a implicat în religie, sporturi, societate, chiar şi cultură?

G.V.: Consider că fiecare trebuie să îşi vadă de misiunea lui în societate, politica cu politica, credinţa cu credinţa s.a.m.d.

17. Cum vedeţi România de azi? Cum este România din visele lui George Vişan?

G.V.: O Românie fără speranţă, chinuită, dezbinată şi prigonită de nişte oameni fără de ţară ! O Românie a tuturor, în care să trăiească oameni normali, în care să primeze bunul simţ şi valoarea reală, în care să existe infrastructură, practic condiţiile normale şi decente ale unei ţări europene la nivelul anului 2012.

III. ADMINISTRAŢIE LOCALĂ

18. Pe lângă faptul că sunteţi un tânăr politician, sunteţi şi consilier local PSD şi, ca atare, am dori sã ne relataţi câte ceva despre activitatea  dumneavoastră.

G.V.: Primul meu mandat ca şi consilier local a început în 2008. Implicarea mea a fost activă în Comisia Juridică unde sunt supuse consultării şi vizate de către comisie toate proiectele de hotărâri ale Consiliului Local Constanţa. Am avut şi câteva iniţiative în cadrul Consiliului Local, acestea făcând referire la tineri. Consider că este o demnitate publică din care am învăţat multe dar şi prin care mi-am pus la dispoziţia comunităţii experienţa şi competenţele mele.

19. Ce face un consilier local într-o zi?

G.V.: O zi de lucru normală a unui consilier începe la Primărie informându-se care sunt problemele legate de administraţia publică locală, oferind necondiţionat  audienţă cetăţenilor, supervizând şi urmărind ce se întâmplă cu probleme ridicate de cetăţeni, conlucrând totodată şi la soluţionarea lor. Un alt aspect important din activitatea unui consilier local este, aşa cum v-am spus şi mai înainte, participarea la şedinţele de comisii în care a fost mandatat de Consiliul Local, să avizeze şi să voteze când este cazul proiectele de hotărâri de consiliu, sau  să dezbată sesizările cetăţenilor. Se deplasează regulat în zona de responsabilitate pentru a fi în contact cu cetăţeni şi pentru a percepe mai bine când aceştia au probleme, dar şi pentru a urmări soluţionarea sesizărilor făcute de cetăţeni.

20. Ce iniţiativă aţi avut în cadrul Consiliului Local Constanţa?

G.V.: Printre iniţiativele din cadrul Consiliului Local sunt doar câteva care merită menţionate acestea fiind în special în domeniul în care activează tinerii, un exemplu, în acest sens fiind Cartierul de Locuinţe Ieftine pentru Tineri amplasat pe Baba Novac. În rest, toate proiectele de hotărâri ale Consiliului Local au trecut pe la Comisia în care activez, unde au fost rearanjate şi repoziţionate astfel încât să fie în interesul cetăţeanului. Mai am în plan o hotărâre de Consiliu Local, astfel încât cetăţenii care posedă animale de companie să fie cumva mai atenţi cu “lucrurile“ ce rămân în urmă pe stradă şi care deranjează mai ales ca aspect. Sunt zone de trotuar şi spaţii verzi unde pur şi simplu trebuie să faci slalom printre aceste“obstacole”  lăsate în urmă de animalele de companie. Este la nivel de consultare această iniţiativă, urmând să o aranjăm pe un cadru legal şi normal astfel încât să nu aducem atingere vreunei persoane.

21. Ce părere aveţi despre edilii oraşului-primar, viceprimar, despre acţiunile lor?

G.V.: Eu cred că prin acţiunile lor, atât dl. primar cât şi echipa de viceprimari au realizat multe proiecte  pentru cetăţeni, ţinând cont că  bugetul local a fost diminuat datorită crizei şi a reglementărilor  elaborate de guvernul Boc. Însă vom avea în următoarea perioadă, proiecte foarte importante pentru Constanţa, proiecte ce vizează infrastructura, cât şi reorientarea oraşului spre zona peninsulară. Acestea sunt în aşteptare de ceva timp la Ministerul Dezvoltării pentru a fi semnate, din păcate iarăşi iese la iveală răutatea de care dau dovadă guvernanţii când vine vorba de constănţeni. Din păcate, ei nu înţeleg că aceste proiecte sunt pentru constănţeni şi pentru toţi români care vor vizita Constanţa.

22. Care sunt principalele probleme cu care se confruntă locuitorii municipiului Constanţa?

G.V.: Din păcate, Constanţa este un oraş turistic şi el depinde în mare măsură de turismul de litoral. Turismul de litoral se face doar în perioada verii, astfel încât nu este îndeajuns pentru a putea spune că cei care fac turism îşi permit să trăiască doar din aceste 3 luni de sezon estival. O altă problemă cu care se confruntă locuitorii oraşului Constanţa este datorată industriei slab dezvoltate, schimburile prin port au un deficit în ultimii ani astfel încât  puterea de cumpărare a cetăţenilor este destul de limitată. Apoi, ca să ai o dezvoltare a activităţilor economice într-o zonă ca a noastră, portuară, trebuie să dispui de o infrastructură bine pusă la punct, care să te conecteze rapid şi facil cu restul ţării. Din păcate, autostrada nici acum nu este finalizată în întregime, pe calea ferată se face 5 ore de ani buni. Ei bine, toate aceste aspecte cântăresc foarte mult în calcul de rentabilitate pe care şi-l face orice investitor când are în vedere un oraş unde doreşte să facă investiţii.

23. Ce priorităţi de dezvoltare ar trebui să aibă Constanţa? Ce proiecte propuneţi în acest sens şi ce consideraţi că trebuie făcut pentru a îmbunătăţi infrastructura şi imaginea oraşului?

G.V.: Prioritatea zero este reabilitarea zonei peninsulare, realizarea şoselei de coastă cât şi reorientarea oraşului către mare. Suntem un oras port, costier şi noi nu avem o zonă turistică care să exploateze această poziţionare. Toate oraşele europene au promenade costiere unde poţi servi masa, unde te poţi caza, unde te poţi plimba pe jos sau cu maşina, admirând frumuseţea priveliştii pe care ţi-o oferă întinsul mării. Această mult discutată şosea de coastă va rezolva şi o problemă de trafic, dar şi o problemă de dezvoltare a economiei locale. Dacă la alţii se poate, de ce nu s-ar putea şi la noi? Nu trebuie decât să ne schimbăm atitudinea cârcotaşă şi negativistă pentru a ne putea dezvolta.

24. Cu ce anume credeţi că se poate mândri oraşul nostru şi la polul opus, care credeţi că este cel mai mare minus al oraşului?

G.V.: Oraşul se poate mândri cu istoria lui veche de mii de ani, şi încă neexploatată la maxim. La polul opus suntem un oraş la capătul ţării şi asta o spun din punctul de vedere al fondurilor care ne sunt alocate de la Bucureşti. Ca exemplu vă dau Braşovul care a primit o mulţime de bani de la guvern în ultimii 3 ani. Cu ce au greşit constănţenii de sunt vitregiţi de aceşti bani guvernamentali? Şi noi suntem un oraş la fel ca şi Braşovul un oraş vechi, turistic. Vedeţi încă odată cum sunt judecaţi de către guvernul PDL românii.

25. Cât de mult este dependentă o administraţie locală de aparatul central din Bucureşti şi cum se poate colabora cu autorităţile naţionale când culorile politice diferă?

G.V.: Dependenţa administraţiei locale este una foarte mare şi, din păcate, este destul de greu să colaborezi atunci când culorile politice diferă. Patima politică se simte şi, e păcat, că din această patimă suferă cetăţenii oraşului Constanţa cei care, de fapt, în marea lor majoritate au dat votul preşedintelui Băsescu la alegerile prezidenţiale. Suntem an de an văduviţi în acordarea fondurilor ce ni se cuvin, Constanţa fiind al doilea mare contribuabil la bugetul naţional, fondurile care ne sunt alocate fiind undeva la o treime din suma care ar fi trebuit alocată. Fondurile sunt astfel direcţionate spre alte oraşe care au administraţie de aceeaşi culoare politică ca şi cea a partidului de guvernământ. Tot timpul Constanţa a fost o Cenuşăreasă din acest punct de vedere.

26. Cum aţi descrie în cinci cuvinte oraşul Constanţa?

G.V.: Un oraş luminat, liniştit, cu istorie şi totodată tânăr, un oraş care odată vizitat te îmbie să te mai întorci şi altă dată. Constanţa este un oraş în care se regăsesc un mozaic de culturi şi un oraş care a rezistat indiferent de ce vremuri a trecut peste el.

27. Aveţi în oraş un loc preferat sau mai bine zis un loc care defineşte cel mai bine oraşul Constanţa?

G.V.: Unul dintre locurile preferate, pentru că oraşul Constanţa are multe locuri frumoase care definesc acest oraş, ar fi faleza Cazinoului, Portul Tomis şi Piaţa Ovidiu.

IV.  VIAŢA PERSONALĂ ŞI FAMILIE

28. Ce preocupări are George Vişan în afara politicii?

G.V.: În afara politicii cea mai mare parte din timpul liber o acord familiei, prietenilor şi oamenilor care au diverse probleme sociale, economice sau de sănătate.

29. Sunteţi căsătorit? Aveţi copii?

G.V.: Da sunt căsătorit de 12 ani, am doi copii frumoşi şi isteţi, o fetiţă şi un băiat.

30. V-aţi lăsa copiii să facă politică?

G.V.: Fiecare îşi alege singur drumul în viaţă, astfel că dacă asta va fi opţiunea lor, le voi respecta decizia şi îi voi susţine.

31. Ce părere are familia despre meseria dvs?

G.V.: În politică m-am implicat destul de tânăr. Mult mai activ aşa cum v-am mai spus din anul 2003. Tot timpul am fost susţinut de familie în acest demers. Susţinerea familiei fiind un echilibru pentru mine în tot ceea ce fac, nu neapărat numai în politică.

32. Ce detestaţi cel mai mult?

G.V.: Unul dintre lucrurile pe care le detest cel mai mult este minciuna, dar şi ignoranţa, ipocrizia şi laşitatea.

33. Cum vă petreceţi timpul liber?

G.V.: Atunci când am şi puţin timp liber îmi place să îl petrec cu familia mea iar când se poate mai evadez cu bicicleta alături de prieteni prin peisajul oferit de relieful dobrogean.

34. Aţi avut un model în viaţă, un mentor?

G.V.: Modelul meu în viaţă îl reprezintă unchiul meu, fiu de ţărani care a ajuns cu multe sacrificii economist, şi care a lucrat foarte mult timp în domeniul bancar. El este practic cel care mi-a trasat primele noţiuni de economie şi care m-a convins să urmez o carieră în acest domeniu.

35. Ce sfaturi aţi da tinerilor constănţeni care ar dori să urmeze o carieră în politică?

G.V.: Sfaturile pe care le dau tinerilor care vor să urmeze o carieră în politică sunt: implicarea lor activă în cadrul organizaţiilor de studenţi şi tineret, pentru că acolo îşi fac cumva ucenicia, să fie disponibili de a face sacrificii şi compromisuri, să îşi folosească ideile şi inteligenţa în scopuri constructive pentru cetăţeni şi pentru partid şi nu ultimul rând să nu uite de bunul simţ şi de respectul faţă de semeni.

Notă: Mulţumim domnului George Vişan pentru acordarea acestui interviu.

Inapoi la pagina principala
© 2012 PSD Constanta. web design: webdesignagency.ro